Bij re-integratie en arbeidsmarktoriëntatie draait het niet alleen om vaardigheden en ervaring, maar ook om hoe een werkzoekende zichzelf presenteert. Beïnvloedingspsychologie, waaronder neurocopywriting, kan een cruciale rol spelen in hoe werkgevers een werkzoekende ziet en beoordeelt. Nicol Tadema, expert op het gebied van beïnvloedingspsychologie, deelt in deze blog waardevolle inzichten en technieken om de kansen van werkzoekenden op een succesvolle re-integratie te vergroten.

Waarom beïnvloedingspsychologie belangrijk is voor werkzoekenden

Werkgevers en recruiters maken vaak binnen zes seconden een eerste indruk op basis van een cv of motivatiebrief. Dat betekent dat hoe een werkzoekende zichzelf presenteert, bepaalt of deze positief opvalt of verdwijnt in de stapel sollicitaties. Door bewust technieken vanuit de beïnvloedingspsychologie toe te passen, kan een boodschap overtuigender en aantrekkelijker overkomen. Hiermee kunnen keuzes en beslissingen worden gestuurd, bijvoorbeeld de keuze of een sollicitant wel óf niet wordt aangenomen. 

Een van de krachtigste technieken is framing. Framing is invloed uitoefenen op hoe mensen een boodschap ervaren. Hierbij kies je bewust wat je wel óf niet in beeld brengt of hoe je jouw verhaal vertelt. Je verandert daarbij niks aan het verhaal, alleen aan de manier hoe anderen het zien, lezen of horen. Deze techniek kun je inzetten bij schriftelijke sollicitaties, tijdens sollicitatiegesprekken en hoe je jouw keuzes presenteert.

Voorbeeld: de invloed van framing in een motivatiebrief

Vergelijk deze twee zinnen in een motivatiebrief:

❌ “Na een lange periode van werkloosheid wil ik weer aan de slag.’’

✅ "Ik ben actief bezig met mijn volgende carrièrestap en ben enthousiast om mijn ervaring in te zetten."

In de eerste zin ligt de nadruk op werkloosheid, in de tweede op ambitie en groei. Werkgevers willen mensen die vooruitdenken en gemotiveerd zijn. Door slim te framen, stuur je de aandacht naar je kwaliteiten en mogelijkheden.

Hoe taalgebruik je kansen op een gesprek vergroot

Veel werkzoekenden benadrukken onbewust hun beperkingen in plaats van hun kwaliteiten. De eerste vraag is óf de beperking wel benoemd moet worden. Is dit van belang in het gesprek? Dan wordt de volgende fout veel gemaakt: 

"Ik denk dat ik deze functie goed kan uitvoeren, maar ik heb een beperking."

Wat gebeurt hier? Alles vóór het woord "maar" wordt onbewust minder belangrijk, terwijl alles erna juist extra aandacht krijgt. In dit geval blijft vooral hangen: "ik heb een beperking."

Door de zinsopbouw te veranderen, stuur je de boodschap in een positievere richting:

"Ik heb een beperking, maar ik kan deze functie uitstekend uitvoeren."

Nu ligt de nadruk op wat iemand wél kan. Dit simpele taaltrucje kan een groot verschil maken in de indruk die een sollicitant maakt.

Voorbeeld: de kracht van taal bij een sollicitatiegesprek

Situatie 1
Recruiter: "Ik zie dat u al een tijdje niet heeft gewerkt. Kunt u dat toelichten?"
Werkzoekende: "Ja, ik heb een tijdje niet gewerkt, omdat ik gezondheidsproblemen had."

De recruiter hoort vooral "niet gewerkt" en "gezondheidsproblemen."

Situatie 2:
Recruiter: "Ik zie dat u al een tijdje niet heeft gewerkt. Kunt u dat toelichten?"
Werkzoekende: "Dat klopt, en in die tijd heb ik me verdiept in [specifieke vaardigheid], waardoor ik nu nóg beter voorbereid ben op deze functie."

Hier ligt de focus op groei en ontwikkeling.

Hoe je weerstand wegneemt en motivatie vergroot

Veel werkzoekenden ervaren weerstand tegen solliciteren. Ze denken dat werkgevers hen toch niet aannemen, of voelen zich onzeker over hun kansen. Hier kan de juiste manier van communiceren een groot verschil maken.

Om weerstand weg te nemen introduceert Nicol Tadema het magische woord "als". Door dit woord in te zetten binnen het act-as-if-frame, help je mensen om in mogelijkheden te denken, in plaats van in beperkingen.

Zo kan je als coach bijvoorbeeld vragen:

"Wat als je een dag geen pijn zou voelen? Wat zou je dan willen doen?"

Door dit in te beelden, ontstaat bij jouw coachee ruimte om nieuwe mogelijkheden te overwegen.

Voorbeeld: hoe keuzes geven motivatie verhoogt

Mensen hebben een natuurlijke behoefte aan autonomie. Ze werken liever mee als ze keuzevrijheid ervaren, omdat dit een gevoel van controle geeft. Hierbij komt nog een magisch woord van pas, namelijk het woord "of".

Vergelijk deze instructies:

❌ "Je moet vandaag deze sollicitatie-opdracht maken."

✅ "Wil je deze opdracht uitschrijven of liever in een voicebericht inspreken?"

In de tweede versie voelt de werkzoekende zich minder onder druk gezet en neemt de kans op medewerking toe. Door daarna nog eens de gegeven keuzevrijheid te bevestigen, neemt de kans op medewerking nog verder toe. Het bevestigen van keuzevrijheid kun je doen door korte zinnetjes toe te voegen, zoals: “Aan jou de keuze” of “Jij bepaalt natuurlijk zelf wat je doet”. 

Hoe je jezelf aantrekkelijk presenteert aan werkgevers

Naast het wegnemen van weerstand is het belangrijk dat een werkzoekende nadenkt over hoe deze zichzelf onderscheidt. Veel sollicitanten sturen een standaard cv en motivatiebrief, zonder een persoonlijke touch.

Nicol benadrukt het belang van opvallen, waarbij ze refereert aan het Bizarnessess-effect. Dit effect beschrijft hoe mensen (dus ook werkgevers) ongewone of opvallende gebeurtenissen beter onthouden dan alledaagse zaken. Ofwel: het brein lijkt de voorkeur te geven aan het opslaan van afwijkende informatie, wat dit effect tot een doeltreffend middel maakt om boodschappen memorabel te maken. 

Voorbeelden van creatieve sollicitaties

  • Een marketeer solliciteerde bij een reclamebureau door een taart te laten bezorgen met daarop zijn cv.
  • Een grafisch vormgever stuurde haar sollicitatie in de vorm van een stripverhaal.
  • Een HR-professional maakte een korte video waarin hij zichzelf voorstelde.

Voor werkzoekenden in een andere sector hoeft het niet zo extreem, maar je kunt nog steeds creatief zijn:

  • Gebruik een opvallende, kleurrijke lay-out voor het cv (mits passend bij de sector).
  • Voeg een korte video-introductie toe aan de sollicitatie.
  • Benadruk unieke talenten, hobby’s of ervaringen.
  • Vermijd clichés en kies voor authentiek woordgebruik.

Waarom werkgevers jou willen aannemen

Werkgevers zoeken niet alleen competenties, maar ook motivatie, loyaliteit en een goede teamfit. Mensen met een niet-standaard loopbaan kunnen juist een unieke bijdrage leveren.

Voorbeelden van beperkingen die kunnen worden benadrukt als talent

  • Iemand met autisme brengt vaak bovengemiddelde analytische vaardigheden mee, alsmede een uitzonderlijk oog voor detail en grote nauwkeurigheid in het volgen van regels en procedures.
  • Een visueel beperkte kandidaat heeft vaak een sterk ontwikkeld gehoor en gevoel voor sfeer.
  • Ervaring met mantelzorg kan aantonen dat iemand zorgzaam is, goed kan plannen en onder druk kalm blijft.

Door deze eigenschappen slim te framen, laat zien waarom de werkzoekende een waardevolle aanwinst is.

De kracht van het juiste taalgebruik

Tot slot is het essentieel om bewust om te gaan met taal en framing. Nicol Tadema geeft als tip: schrijf zoals je spreekt. Vermijd ouderwetse of formele taal en gebruik woorden die natuurlijk aanvoelen.

Een recruiter of werkgever scant een cv in zes seconden. Hoe zorg je dat jij opvalt?

✅ Gebruik actieve zinnen en vermijd twijfelwoorden zoals "misschien" en "ik denk dat".
✅ Benadruk je sterke punten zonder overbodige details over beperkingen.
✅ Gebruik framing: presenteer jezelf op een manier die je kracht en meerwaarde laat zien.

Conclusie: beïnvloedingspsychologie als krachtig hulpmiddel

Beïnvloedingspsychologie, waaronder neurocopywriting is een krachtig tools om kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Door hier slim gebruik van te maken, kun je een coachee helpen zichzelf beter te presenteren, weerstand te verminderen en motivatie te verhogen.

Of je nu op zoek bent naar werk, in een re-integratieproces zit of als coach anderen begeleidt: de manier waarop je communiceert maakt het verschil. Kleine aanpassingen in woordkeuze kunnen grote impact hebben op hoe anderen mensen zien en welke kansen zich openen.

Wil je meer leren over beïnvloedingspsychologie? Nicol Tadema deelt in haar boek "De 7 magische woorden" nog meer technieken en inzichten om communicatie en presentatie te optimaliseren.

Ga jij je focussen op het onderscheidend vermogen van jouw 2e spoorpraktijk?

Dan is 'Boost je 2e spoorpraktijk' voor jou.  In 6 weken je 2e spoorbusiness in de lift op kennis, ondernemerschap én onderscheidend vermogen!


Live 1-daagse kennistraining
2e spoorcoach

Succesvolle 2e spoortrajecten worden begeleidt door coaches vol energie, overtuigd van eigen kunnen, met een volle rugzak coachingskills, gedegen vakinhoudelijke kennis én met het juiste beeld van het werkveld te werk gaan. Want zelfverzekerde en vakinhoudelijk sterke 2e spoorcoaches leveren eigenlijk altijd goede trajecten.

Schrijf je in voor de 1-daagse kennistraining 2e spoorcoach in Utrecht of Doorwerth.

Alle info en datums vind je op de website: Klik hier voor alle informatie


Podcast voor 2e spoorcoaches

Elke aflevering in gesprek met een andere interessante expert op het gebied van 2e spoor en re-integratie.

Klik op de groene button om te luisteren!

Eliane van Beukering

Eliane van Beukering

Over de auteur

Eliane van Beukering, auteur van het boek 'In 10 Stappen een Succesvol 2e Spoorcoach' en oprichter van 2espoorcoach.nl, is een bevlogen kennisdeler in het werkveld van 2e spoorcoaching.

Met een scherp oog voor beroepsontwikkeling, zet zij zich sterk in om het imago van tweede spoorcoaching positiever te maken. Ze deelt haar kennis om de perceptie te veranderen en leidt daarnaast tweede spoorcoaches op, zodat haar vakgenoten met meer kennis en zelfvertrouwen aan hun beroep uitoefenen.

Haar inspanningen omvatten zowel het delen van inzichten als het persoonlijk coachen van professionals.

Ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nieuw boek voor jouw coachees

Een 2e spoortraject
Dit wil je erover weten!

>