Hoe belangrijk is het dat mensen die werk zoeken elkaar ondersteunen in hun zoektocht? Daarover sprak ik recent met Rebecca van Leeuwen.
Ze schreef het boek ‘Iemand die beter in het profiel past’. Het gesprek bood waardevolle inzichten voor 2e spoorcoaches en hun coachees die ik graag deel.

Rebecca richt zich met haar boek op werkzoekenden en dan met name mensen met veel werkervaring. Daarbij draait het niet alleen om leeftijd, maar bijvoorbeeld ook om het punt waarop je je afvraagt: wil ik mijn oude carrière voortzetten? Of het moment waarop je door ziekte gedwongen wordt een andere baan te zoeken. In zo’n situatie is het lastig om te ontdekken waar je goed in bent en wat je wil.

Zo inspireren werkzoekenden elkaar

Als werkzoekende sta je vaak voor nieuwe keuzes. Het is belangrijk om dan te beseffen dat je eerdere ervaringen en vaardigheden erg waardevol zijn. Het gaat niet om wat je op zo’n moment niet meer kunt of wil, maar vooral om wat je nog wel kunt doen met de kwaliteiten en kennis die je hebt.

Mensen die werk zoeken kunnen elkaar daarbij helpen. Dat is een van de kernboodschappen van Rebecca. Door ervaringen en tips te delen, kunnen ze elkaar inspireren en ondersteunen. Dit geldt ook voor mensen die door ziekte gedwongen worden om van carrière te veranderen. Vaak denken zij dat hun oude vaardigheden niet meer relevant zijn, maar dat is niet waar. Anderen kunnen hen helpen om in te zien dat oude vaardigheden nog steeds waardevol zijn.

Het DNA van een bedrijf

Daarbij moeten we niet vergeten dat werk zoeken niet alleen draait om vaardigheden. Althans, zo benadrukt Rebecca: werkgevers zouden veel beter moeten kijken naar wat voor persoon ze echt nodig hebben in plaats van kijken naar wat iemand kan. De rol van een werkgever die op zoek is naar een nieuwe medewerker moeten we dus niet vergeten.

Bedrijven moeten nadenken over hun DNA en zichzelf belangrijke vragen stellen als ze een nieuwe medewerker aan willen nemen. Wat voor persoon past er bij het bedrijf? Zoeken we iemand met creatieve ideeën en enthousiaste inbreng? Of juist iemand die meer op de achtergrond zeer nauwkeurig en efficiënt werkt? Iedere persoon is uniek. Twee mensen die jarenlang dezelfde baan hebben gehad, kunnen enorm van elkaar verschillen.

Werkzoekenden gaan allemaal te werk op een manier die bij hun eigen persoonlijkheid past. Dat kan interessant zijn voor een werkgever, maar is natuurlijk ook een waardevolle troef voor henzelf. Als werkzoekende ben je meer dan de vaardigheden die voortkomen uit je oude werk.

Leren vanuit je netwerk

Terug naar de manier waarop werkzoekenden elkaar kunnen ondersteunen. Want één belangrijk aspect van Rebecca’s benadering heb ik nog niet besproken: netwerken. Werkzoekenden moeten sollicitatiebrieven schrijven en gesprekken voeren, maar ook hun netwerk gebruiken.

Praten met mensen in een vergelijkbare situatie kan verhelderend zijn. Werkzoekenden komen in hun zoektocht naar werk vaak eenzelfde soort uitdagingen tegen. Het kan helpen om te horen hoe anderen met die hobbels omgaan. Zo leer je vanuit je netwerk nieuwe manieren om met de uitdagingen van het zoeken naar werk om te gaan.

Kortom, werk zoeken hoeft niemand alleen te doen. Rebecca van Leeuwen benadrukt het belang van samenwerken tussen werkzoekenden. Dat draait om steun vinden in de overeenkomsten en het erkennen van verschillen in persoonlijkheid en aanpak. Werkzoekenden kunnen leren van elkaar tijdens hun zoektocht naar werk. ‘Iemand die beter in het profiel past’, het boek van Rebecca, biedt daarbij waardevolle inzichten en praktische tips voor iedereen die in die zoektocht zit.

Live training basistraining
2e spoorcoach

Als 2e spoorcoach speel je een cruciale rol in de begeleiding van werknemers die op zoek zijn naar een nieuwe baan bij een andere werkgever.

Zoals je zelf als geen ander weet kom je hier vele uitdagingen tegen zoals wetgeving, de dilemma's van je coachee en de belangen van je opdrachtgever. 

Deze training helpt je effectiever om te gaan met deze uitdagingen zodat je met meer zelfvertrouwen betere resultaten bereikt! 

Ben jij erbij dit najaar?
Klik hier voor alle informatie.Podcast

Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding mijn leuke podcast gesprek met Rebecca. Wil je deze luisteren?

Dat kan zeker.

Klik op de groene button!

Eliane van Beukering

Eliane van Beukering

Over de auteur

Eliane van Beukering, auteur van het boek 'In 10 Stappen een Succesvol 2e Spoorcoach' en oprichter van 2espoorcoach.nl, is een bevlogen kennisdeler in het werkveld van 2e spoorcoaching.

Met een scherp oog voor beroepsontwikkeling, zet zij zich sterk in om het imago van tweede spoorcoaching positiever te maken. Ze deelt haar kennis om de perceptie te veranderen en leidt daarnaast tweede spoorcoaches op, zodat haar vakgenoten met meer kennis en zelfvertrouwen aan hun beroep uitoefenen.

Haar inspanningen omvatten zowel het delen van inzichten als het persoonlijk coachen van professionals.

Ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>