Je denkt er misschien niet vaak over na, maar slaap is onwijs belangrijk voor hoe het met je gaat. Dit is ook zo als het gaat om re-integratie via het 2e spoor. Daarom ging ik in gesprek met slaapcoach en auteur Tessa Dekkers. Want slaap gaat over meer dan een ritme. Hoe je omgaat met je gedrag en gedachten, ‘s nachts én overdag, is minstens zo belangrijk.

Als slaapcoach helpt Tessa mensen die last hebben van slaapproblemen. Ze geeft workshops en trainingen, maar begeleidt mensen ook persoonlijk. Vooral mensen met onregelmatige werktijden of veel vragen over slaap. Ik deel graag de vijf stappen die volgens haar leiden tot een betere nachtrust.

Stap 1: Gewoontes als de basis van slaap

Ondanks dat slaap over meer gaat, begint een goede nachtrust wel met goede gewoontes. De juiste temperatuur op je slaapkamer, niet te veel licht en weinig stress voor het slapen is cruciaal. Je rituelen op orde hebben, is de basis van kwalitatieve slaap. Het is belangrijk dat je eigen gewoontes begrijpt en natuurlijk aanpast als dat nodig is.

Stap 2: Meer leren over slaap helpt

Het is niet gek als je niet alles begrijpt van slaap en hoe je biologische klok werkt. Maar als je hier inzicht in hebt, wordt het makkelijker om problemen met slaap op te lossen. Zoals Tessa zegt: als je het natuurlijke ritme van je lichaam snapt, dan kun je het in harmonie brengen met je dagelijks activiteiten. En zo je slaapritme verder verbeteren.

Stap 3: Verander je biologische klok

Het klinkt soms alsof je niks kunt veranderen aan je bioritme: je biologische klok is niet voor niets je biologische klok. Toch kan dit. Je biologische klok is beïnvloedbaar. Ben je bewust bezig met dingen als het licht waaraan je blootgesteld wordt en de dingen die je op een dag doet? Dan kun je je natuurlijke ritme verbeteren. Volgens Tessa kun je zo zelf de uren waarop je slaapt en wakker bent controleren.

Stap 4: Rust in je hoofd maken

Een drukke geest houdt je ‘s nachts wakker. Het is echt een obstakel voor een goede nachtrust. Volgens Tessa kunnen technieken zoals mindfulness en meditatie helpen om je hoofd te kalmeren. Gedachten die je wakker houden in de nacht, kun je overdag aanpakken door te zorgen voor ontspanning en rust in je hoofd.

Stap 5: Langdurig je slaap verbeteren door ander gedrag

Meer leren over slaap is belangrijk, maar uiteindelijk moet je er ook daadwerkelijk mee aan de slag. Je gedrag en mindset veranderen vereist toewijding. Maar het is wel nodig als je je slaap ook op de lange termijn wil verbeteren. Gelukkig heeft Tessa hiervoor een handig stappenplan dat je helpt met een positieve mindset ten aanzien van slaap. Zelfs kleine veranderingen in je dagelijkse routine kunnen al een verschil maken. Zoals Tessa benadrukt: met de juiste aanpak hoeft niemand slecht te slapen.

Meer weten over hoe je je slaap verbetert? Kijk dan op Tessa’s website: www.slaapwaarde.nl


Live training basistraining
2e spoorcoach

Succesvolle 2e spoortrajecten worden begeleidt door coaches vol energie, overtuigd van eigen kunnen, met een volle rugzak coachingskills, gedegen vakinhoudelijke kennis én met het juiste beeld van het werkveld te werk gaan. Want zelfverzekerde en vakinhoudelijk sterke 2e spoorcoaches leveren eigenlijk altijd goede trajecten.

Schrijf je in voor de basistraining 2e spoorcoach. Hier komt precies aan bod wat wél en wat niet op jouw bord ligt en hoe jij met de juiste kennis, skills en expertise het verschil kunt maken.

Deze training helpt je effectiever om te gaan met deze uitdagingen zodat je met meer zelfvertrouwen betere resultaten bereikt! 

Alle info en datums vind je op de website: Klik hier voor alle informatie.





Podcast

Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van mijn leuke podcast gesprek.

Wil je deze luisteren?

Dat kan zeker.

Klik op de groene button!

Eliane van Beukering

Eliane van Beukering

Over de auteur

Eliane van Beukering, auteur van het boek 'In 10 Stappen een Succesvol 2e Spoorcoach' en oprichter van 2espoorcoach.nl, is een bevlogen kennisdeler in het werkveld van 2e spoorcoaching.

Met een scherp oog voor beroepsontwikkeling, zet zij zich sterk in om het imago van tweede spoorcoaching positiever te maken. Ze deelt haar kennis om de perceptie te veranderen en leidt daarnaast tweede spoorcoaches op, zodat haar vakgenoten met meer kennis en zelfvertrouwen aan hun beroep uitoefenen.

Haar inspanningen omvatten zowel het delen van inzichten als het persoonlijk coachen van professionals.

Ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>