Soms word je in het leven geconfronteerd met uitdagingen die je niet zag aankomen, bijvoorbeeld als werknemer. Een 2e spoortraject kan zo’n uitdaging zijn. Het coachingsproces zit vol kansen, maar het is belangrijk om te zien dat iemand tijdens een 2e spoortraject vaak emotioneel en praktisch in een lastige situatie zit. Daarover sprak ik kort geleden met Joyce, die gespecialiseerd is in conflictoplossing en coaching, en een coachee, die zelf een 2e spoortraject doorliep.
Heb je weleens gehoord van ‘relaxed ruziemaken’? Volgens Joyce is het onwijs belangrijk in een 2e spoortraject. Met relaxed ruziemaken verminder je de spanning rondom het proces. Daarnaast benadrukt Joyce dat coachees duidelijke en relevante informatie moeten krijgen. Onbegrip over wat een 2e spoortraject inhoudt, kan voor enorme verwarring zorgen. Het veroorzaakt angst, onzekerheid en stress. En dat is precies wat je niet wil als 2e spoorcoach.
Communicatie en informatie
Een klein stukje theorie: de term ‘2e spoor’ staat voor een coachingstraject voor werknemers die vanwege hun gezondheid niet langer het werk kunnen doen dat ze deden. Het doel van een 2e spoortraject is begeleiding naar een nieuwe baan buiten het bedrijf waar ze werkten. Dat is vaak een kwetsbare tijd. Daarbij is goede communicatie en informatie dus enorm belangrijk, zo laat ook het verhaal van Een coachee zien.
Deze coachee was langdurig ziek en nam daarom deel aan een 2e spoortraject. In ons gesprek beschreef ze dat het destijds voelde alsof ze aan haar lot overgelaten werd. Ze kreeg weinig duidelijke begeleiding en slecht gekaderde verwachtingen. De 2e spoorcoach die haar begeleidde, legde haar niet goed uit wat het traject inhield. Ook leek deze coach weinig begrip te hebben voor haar situatie. De coachee voelde zich overweldigd en vond het moeilijk om haar weg te vinden.
Begrip en ondersteuning
Ik pleit dan ook voor betere informatie en communicatie bij de start van een 2e spoortraject. Het is enerzijds de verantwoordelijkheid van een coachee om deze informatie te vergaren, maar een coach heeft evengoed de taak om alles helder en begrijpelijk over te brengen. Je wil dat een coachee in een 2e spoortraject weet waar hij of zij aan toe is, zodat je de juiste begeleiding kan bieden.
Stel je voor dat je in de schoenen staat van iemand die langdurig ziek is geweest. Je ziet je eigenwaarde afnemen en wordt geconfronteerd met de druk om snel weer volledig aan het werk te zijn. Het verwart je. Zonder de juiste begeleiding nemen gevoelens van eenzaamheid en frustratie toe.
Een 2e spoortraject is vaak meer dan het vinden van een nieuwe baan. Het kan een emotioneel proces zijn, waarin een coachee moet leren omgaan met verandering en door fases van rouw en acceptatie gaat. Een coach die deze emotionele aspecten begrijpt en een coachee ondersteunt, is dan van onschatbare waarde.
Hoe ben je er voor je coachee?
Om dit te bereiken, moet je je als 2e spoorcoach bewust zijn van het belang van goede communicatie en informatie. Je moet begrijpen dat het in een 2e spoortraject niet alleen gaat om het aanleren van sollicitatievaardigheden. Het gaat er ook om dat je je coachee een emotioneel vangnet biedt.
Wil je slagen als 2e spoorcoach in het begeleiden van coachees naar een nieuwe start? Onthoud dan dat het essentieel is dat je begrip toont en je coachee de juiste informatie geeft. Een coachee moet zich door jou gehoord en gesteund voelen in de weg naar een nieuwe baan.
Daarvoor heb je in een 2e spoortraject dus een empathische en goed geïnformeerde aanpak nodig. Het verhaal van deze coachee en de inzichten van Joyce benadrukken dat nog eens. Een coachee is kwetsbaar en gaat door grote veranderingen. Dat mag je als 2e spoorcoach nooit vergeten.
Live training basistraining
2e spoorcoach
Als 2e spoorcoach speelt goede communicatie een ongekend grote rol.
Jij als 2e spoorcoach bent zo bepalend voor het verloop van het traject en deels de beleving van de coachee.
Schrijf je in voor de basistraining 2e spoorcoach. Hier komt precies aan bod wat wél en wat niet op jouw bord ligt en hoe jij met de juiste kennis, skills en expertise het verschil kunt maken.
Deze training helpt je effectiever om te gaan met deze uitdagingen zodat je met meer zelfvertrouwen betere resultaten bereikt!
Ben jij erbij dit najaar?
Klik hier voor alle informatie.
Podcast
Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding mijn leuke podcast gesprek met Joyce Korver en deze coachee.
Wil je deze luisteren?
Dat kan zeker.
Klik op de groene button!