Sneller uitgeput raken en intenser reageren in situaties: het kan gebeuren als je hoogsensitief bent. Esther Kaastra weet daar alles van. Ze ervaarde op jonge leeftijd al een burn-out, bore-out, RSI-klachten en een depressie. Deze persoonlijke ervaringen zet ze nu in voor HSP en Werk, haar bureau dat zich richt op loopbaanontwikkeling en re-integratie voor hoogsensitieve personen (HSP). Ik sprak met haar over de voordelen en valkuilen van HSP.

Laten we het eerst over dat woord hebben: hoogsensitiviteit. Wat betekent dat nou? Eigenlijk is hoogsensitiviteit het vermogen om diepgaand fysieke, emotionele en sociale prikkels op te merken en te verwerken. Die meer diepgaand ervaren en verwerken, kan uitputtend zijn. En het zorgt er soms voor dat iemand intenser reageert, bijvoorbeeld met een overmatige stressreactie.

Onbegrip en oordeel

Hoogsensitiviteit kan veel gevolgen hebben. Maar volgens Esther is het geen zwakte. Zij ziet het als een persoonlijkheidstrek, die voordelen en uitdagingen heeft. Hoogsensitieve personen worstelen vaak met het herkennen en bespreekbaar maken van hun gevoeligheid. Ze zijn bang voor onbegrip of een oordeel van anderen. Maar het is belangrijk dat hoogsensitiviteit veilig bespreekbaar is, ook op het werk. Zodat iemand zich gehoord en begrepen voelt.

Re-integratie kan voor hoogsensitieve mensen complex zijn. Rust is vaak belangrijk, maar het is niet altijd de oplossing, stelt Esther. Iemand heeft ook kwalitatieve prikkels nodig om energie uit te halen. Bij hoogsensitiviteit ligt de uitdaging dus vooral in het vinden van de juiste balans tussen rust en prikkels.

Tools en talenten

Er zijn verschillende manieren om iemand met hoogsensitiviteit te begeleiden bij re-integratie. Ook voor deze groep is het belangrijk om werk te vinden dat aansluit bij iemands behoeften en vaardigheden. De Hoogsensitiviteit Analyse en Hoogbegaafdheid Analyse van HSP en Werk kunnen helpen dit beter in kaart te brengen. Ook is het van toegevoegde waarde om te kijken hoe iemands werksetting aangepast kan worden om een goede werkomgeving te creëren.

Daarbij moet niet vergeten worden dat hoogsensitiviteit een kwaliteit is. Hoogsensitieve personen hebben bijzondere talenten, zoals het vermogen om diepgaand te leren en te groeien. Met voldoende inzicht in de wereld van hoogsensitiviteit kunnen re-integratiebegeleiders en 2e spoorcoaches effectieve ondersteuning bieden aan deze groep bij het re-integreren.

Doe de HSP & Werk analyse

Is één van jouw coachees HSP of ben jij dat zelf en wil jij weten waar jij/hij/zij in het werk staat?

  • Want een HSP'er bevindt zich in sleur, professionaliteit of in roeping
  • Daarnaast zijn er zes factoren van invloed op werkgeluk van een HSP'er

Deze analyse combineert alle factoren en geeft direct inzicht waarin werk te doen is als HSP'er om meer balans te creëren in het werkende leven.

Ontdek waar je vandaag nog op kunt sturen voor meer werkgeluk!

Krijg toegang tot de verhelderende analyse van expert Esther Kaastra voor slechts €47,- euro

 Klik hier!


Podcast

Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van mijn leuke podcast gesprek.

Wil je deze luisteren?

Dat kan zeker.

Klik op de groene button!

Live training basistraining
2e spoorcoach

Succesvolle 2e spoortrajecten worden begeleidt door coaches vol energie, overtuigd van eigen kunnen, met een volle rugzak coachingskills, gedegen vakinhoudelijke kennis én met het juiste beeld van het werkveld te werk gaan. Want zelfverzekerde en vakinhoudelijk sterke 2e spoorcoaches leveren eigenlijk altijd goede trajecten.

Schrijf je in voor de basistraining 2e spoorcoach. Hier komt precies aan bod wat wél en wat niet op jouw bord ligt en hoe jij met de juiste kennis, skills en expertise het verschil kunt maken.

Deze training helpt je effectiever om te gaan met deze uitdagingen zodat je met meer zelfvertrouwen betere resultaten bereikt! 

Alle info en datums vind je op de website: Klik hier voor alle informatie.
Eliane van Beukering

Eliane van Beukering

Over de auteur

Eliane van Beukering, auteur van het boek 'In 10 Stappen een Succesvol 2e Spoorcoach' en oprichter van 2espoorcoach.nl, is een bevlogen kennisdeler in het werkveld van 2e spoorcoaching.

Met een scherp oog voor beroepsontwikkeling, zet zij zich sterk in om het imago van tweede spoorcoaching positiever te maken. Ze deelt haar kennis om de perceptie te veranderen en leidt daarnaast tweede spoorcoaches op, zodat haar vakgenoten met meer kennis en zelfvertrouwen aan hun beroep uitoefenen.

Haar inspanningen omvatten zowel het delen van inzichten als het persoonlijk coachen van professionals.

Ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>