Vandaag deel ik een bijzondere blog: dit is een uitwerking van mijn gesprek met Jos Maas van Xynthesis. Hij is de eigenaar van een groot re-integratiebureau dat landelijk opereert en heeft enkele indrukwekkende producten ontwikkeld om mensen te ondersteunen bij hun re-integratie. Ik ben erg enthousiast dat ik hem gesproken heb over zijn innovatieve benaderingen.


Jos Maas - een expert met 40 jaar ervaring

Met meer dan 40 jaar ervaring in de branche heeft Jos veel veranderingen zien plaatsvinden. Van tijden met hoge werkloosheidscijfers, waarin de focus lag op het bezighouden van mensen, tot de uitdagingen in de huidige arbeidsmarkt: hij heeft het allemaal meegemaakt.

Zoals hij zelf zegt: "Iedere tijd heeft zijn eigen uitdagingen." Zo'n 20 jaar geleden hadden we niet gedacht dat we nu een krappe arbeidsmarkt zouden hebben. Maar we zitten nog best wel met een grote groep die thuiszit. Je zou zeggen dat die groep daarvan zou profiteren. Dat doen ze wel een beetje, maar onvoldoende. "Er zit naar mijn idee nog grote potentie in het bestand van het UWV en gemeenten."

Effectievere re-integratie - hard nodig

Jos vertelt over zijn ervaring tijdens de crisis van 2008, waarin hij de behoefte aan effectievere re-integratietrajecten zag. Daarom ontwikkelde hij een digitale training die cliënten dagelijks opdrachten geeft gedurende 17 werkdagen, resulterend in een persoonsprofiel en 10 dagen voor een zoekprofiel.

Jos: “Als je bent uitgevallen en je je huidige werk niet meer kan uitvoeren is het goed om je te bezinnen over werk wat nog wel past." Dan is het belangrijk om alle aspecten van jouw profiel weer eens de revue te laten passeren. Het is ook goed daar dagelijks mee bezig te zijn. Door daar dagelijks aandacht aan te geven gaat het leven en bouw je aan je eigen toekomst. "Zo komen mensen in beweging en pakken ze weer de regie.”

Innovatieve tools voor persoonlijke profilering

Een van de belangrijkste uitdagingen waar veel mensen mee worstelen, is het opstellen van een passend persoonlijk profiel en zoekprofiel. Om mensen goed na te laten nadenken over zichzelf in relatie tot wie ze zijn en wat ze willen heeft Jos een digitale training ontwikkeld die cliënten helpt bij het identificeren van hun persoonlijkheidskenmerken,  gedragsvoorkeuren,  werkplezier,  interesses, vaardigheden en kwaliteiten.

In de online training Persoonlijke Profilering bouwen cliënten aan een document waarin een volledig persoonlijk profiel staat beschreven en een elevator pitch, resumé en cv. Jos: “Een mooi uitgangspunt om je juiste baan te vinden en jezelf te kunnen presenteren. Dit is ook een mooie leidraad voor de rapportage.”

Veel cliënten en coaches worstelen met het zoekprofiel dat ook weer onlosmakelijk verbonden is met het persoonlijk profiel. Het zoekprofiel gaat over wat de markt te bieden heeft. “Bij het ontwikkelen van een zoekprofiel leer je vacatures analyseren, onderzoek je in wat voor soort organisatie cultuur je het beste past, met welke producten of diensten je het liefst werkt binnen welke sectoren”, aldus Jos.

Ondersteuning voor praktisch opgeleide mensen

Naast theoretisch opgeleide mensen, biedt Jos ook tools aan voor praktisch opgeleide mensen. Een speciale app helpt hen bij het ontdekken van beroepen die het beste bij hen passen, rekening houdend met hun interesses, werkomgeving, kwaliteiten en vaardigheden.

Jos: “Je interesses, werkomgeving, kwaliteiten en vaardigheden zijn de items die praktisch opgeleiden belangrijk vinden in werk. Job-O is een beroepskeuze oriëntatie-app waarmee je door te swipen, zoals op Tinder, tot een top 7 van beroepen komt die het beste bij je passen.”

Zelfregie en persoonlijk advies

Ook hier is zelfregie van belang. Iemand kan de 190 vragen in de vorm van afbeeldingen en audio zelfstandig, verspreid over 5 dagen, thuis doen. Op de 5e dag krijgt de gebruiker 7 filmpjes te zien, in de vorm van een video, met beroepen die voor de persoon van toepassing zijn.

“Dit programma helpt cliënten bij het definiëren van hun persoonsprofiel en zoekprofiel”, aldus Jos. “Het persoonsprofiel zijn de resultaten van de beroepskeuzetest. Het zoekprofiel volgt de top 7 van beroepen die het beste passen. De zoekprofielen zijn in het dashboard van de app door de coach opgenomen.”

De app is beschikbaar in verschillende talen, waardoor het ook toegankelijk is voor anderstaligen die op zoek zijn naar passend werk.

Workshops voor effectieve coaching

Naast het aanbieden van innovatieve tools organiseert Jos ook workshops om coaches te helpen bij het effectief inzetten van deze producten en bij het schrijven van rapportages die voldoen aan de eisen van instanties zoals het UWV.

"Het is best wel eenvoudig om een rapportage te maken. De cliënt doet het meeste werk. En jij rapporteert de inspanningen, dus de activiteiten die zijn verricht, met een vinkje en noteert de conclusies."

Webinar
'Verslaglegging 2e spoor makkelijker maken'

met Jos Maas & Eliane van Beukering - á 1,5 uur

Inhoud webinar

Wat zet je in het plan van aanpak:

  • uit het Arbeidsdeskundig rapport? (voorlopig zoek en persoonsprofiel)
  • minimaal een persoonsprofiel en zoekprofiel
  • inspanningsverplichting en solliciteren (jobhunting)
  • welk tijdspad kun je aanhouden?
  • welke hulpmiddelen kun je inzetten?
  • uitleg over tools Xynthesis

Hoe rapporteer je 2e spoor activiteiten:

  • Wat is een persoonsprofiel en wat moet je hiervan rapporteren?
  • Wat is een zoekprofiel en wat moet je hiervan rapporteren?
  • Wat zijn sollicitatie activiteiten?
  • Wat moet je noteren over de sollicitatie activiteiten

Investering €25,- excl. btw
Groepsgrootte maximaal 10.

Dit krijg je ook nog!
Je krijgt ook nog 1 gratis training Persoonlijke Profilering t.w.v. €50,-

Datums & kaartje kopen
Dinsdag 23 april 2024 16:00 - 17:30 uur - VOL
Donderdag 2 mei 2024 16:00 - 17:30 uur - VOL
Woensdag 8 mei 2024 16:00 - 17:30 uur -  VOL

De  kans dat we een nieuwe datum gaan plannen is zeer groot. Mail even naar kristy@2espoorcoach.nl om aan te geven dat je interesse hebt. Dan houden we je op de hoogte.


Podcast

Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van mijn leuke podcast gesprek.

Wil je deze luisteren?

Dat kan zeker.

Klik op de groene button!

Live training basistraining
2e spoorcoach

Succesvolle 2e spoortrajecten worden begeleidt door coaches vol energie, overtuigd van eigen kunnen, met een volle rugzak coachingskills, gedegen vakinhoudelijke kennis én met het juiste beeld van het werkveld te werk gaan. Want zelfverzekerde en vakinhoudelijk sterke 2e spoorcoaches leveren eigenlijk altijd goede trajecten.

Schrijf je in voor de basistraining 2e spoorcoach. Hier komt precies aan bod wat wél en wat niet op jouw bord ligt en hoe jij met de juiste kennis, skills en expertise het verschil kunt maken.

Deze training helpt je effectiever om te gaan met deze uitdagingen zodat je met meer zelfvertrouwen betere resultaten bereikt! 

Alle info en datums vind je op de website: Klik hier voor alle informatie.
Eliane van Beukering

Eliane van Beukering

Over de auteur

Eliane van Beukering, auteur van het boek 'In 10 Stappen een Succesvol 2e Spoorcoach' en oprichter van 2espoorcoach.nl, is een bevlogen kennisdeler in het werkveld van 2e spoorcoaching.

Met een scherp oog voor beroepsontwikkeling, zet zij zich sterk in om het imago van tweede spoorcoaching positiever te maken. Ze deelt haar kennis om de perceptie te veranderen en leidt daarnaast tweede spoorcoaches op, zodat haar vakgenoten met meer kennis en zelfvertrouwen aan hun beroep uitoefenen.

Haar inspanningen omvatten zowel het delen van inzichten als het persoonlijk coachen van professionals.

Ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>