Jobhunting: eigenlijk is dat zeer gericht zoeken naar geschikt werk. Het is ontzettend belangrijk voor 2e spoorcoaches om hier veel van te weten. Daarom ging ik in gesprek met Erik Beelen, die mensen al 20 jaar succesvol begeleidt naar passende banen. Hoe kan je jobhunting zo goed mogelijk inzetten bij re-integratie via het 2e spoor?

Een positieve mindset is belangrijk bij jobhunting, weet Erik uit ervaring. Succesvol jobhunting begint bij een berg geduld en voldoende zelfcompassie. Zoeken naar een baan kan uitdagend zijn, soms misschien zelfs angstig of teleurstellend. Het vereist doorzettingsvermogen. Het is dan ook essentieel om elk klein succes te vieren op deze zoektocht naar werk.

Sluwheid en creatief denken

Alleen successen vieren is natuurlijk niet voldoende. Erik gelooft in de aanpak van sluwheid. Wat hij hiermee bedoelt? Ervaringen uit het verleden kunnen soms onbelangrijk lijken, niet waardevol voor toekomstige carrièrestappen. Maar juist deze schijnbaar ongerelateerde ervaringen kunnen nieuwe deuren openen.

Het is een manier van creatief denken: welke elementen uit je verleden, hoe klein ook, kan iemand als kracht inzetten in werk? Erik moedigt 2e spoorcoaches aan die creativiteit aan te wakkeren en zo breed mogelijk te verkennen wat er al is, aan netwerk, vaardigheden én ervaringen.

4 stappen voor succesvolle jobhunting

Om jobhunting uiteindelijk echt succesvol te maken, is er nog één ding nodig: vastberadenheid. Werk vind je meestal niet door een keer in je vingers te knippen. Hoe moeilijk ook: Erik moedigt mensen altijd aan om niet ontmoedigd te raken. Iedere afwijzing is bruikbaar om van te leren. Het brengt nieuwe kansen voor de zoektocht naar werk.

Kortom, succesvolle jobhunting kent 4 verschillende belangrijke onderdelen:

  1. Zelfcompassie. Als 2e spoorcoach identificeer je iemands angsten. Zorg dat een coachee lief is voor zichzelf.

  2. Geduld. Werk zoeken kost tijd. Als 2e spoorcoach moedig je je coachee constant aan in dit proces.

  3. Sluwheid. Iemands netwerk en ervaringen zijn vaak groter dan het lijkt. Kijk als 2e spoorcoach naar wat er al is en verken ook de ogenschijnlijk onbelangrijke ervaringen.

  4. Vastberadenheid. Een baan vinden, gaat in kleine stappen. Als 2e spoorcoach help je een coachee niet ontmoedigd te raken en door te zetten.

Bonus - belangrijke website

Erik kent veel belangrijke websites die kunnen helpen bij jobhunting. Ik deel dit lijstje graag met je:

  • www.stagemarkt.nl. Dit platform geeft een groot overzicht van werkgevers die openstaan voor stagiairs en willen meedenken in mogelijkheden.

  • www.houseofskillsregioamsterdam.nl. Dit lijkt een regionale website, maar is wel degelijk landelijk. De website is ontwikkeld voor de selectie van vacatures en kandidaatprofielen op basis van vaardigheden. Een coachee kan hier zelf een profiel aanmaken. 

  • www.onbeperktaandeslag.nl. Een platform met focus op het matchen van vraag en aanbod van medewerkers met een arbeidsbeperking. Een coachee kan hier zelf een profiel aanmaken. Er worden regelmatig online meet & greets georganiseerd.

  • www.openhiring.nl/banen. Een baan vinden zonder sollicitatiegesprek: dat is de basis van Open hiring. Werkzoekenden bepalen hier zelf of ze geschikt zijn voor een baan. Steeds meer bedrijven staan ervoor open om op deze manier medewerkers aan te nemen.

  • www.werkgeversservicepunten.nl/en. Een platform om actief samenwerking te zoeken met adviseurs in de werkgeversdienstverlening of regionale mobiliteitsteams. Je kunt een verzoek doen op de vacaturelijst te komen of uitgenodigd te worden voor bijeenkomsten.

  • www.linkedin.com. Misschien een open deur, maar LinkedIn is een makkelijk platform om contact te leggen met HR-adviseurs en recruiters over openstaande vacatures, werkervaringsplaatsen en andere mogelijkheden.


Podcast

Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van mijn leuke podcast gesprek.

Wil je deze luisteren?

Dat kan zeker.

Klik op de groene button!

Live training basistraining
2e spoorcoach

Succesvolle 2e spoortrajecten worden begeleidt door coaches vol energie, overtuigd van eigen kunnen, met een volle rugzak coachingskills, gedegen vakinhoudelijke kennis én met het juiste beeld van het werkveld te werk gaan. Want zelfverzekerde en vakinhoudelijk sterke 2e spoorcoaches leveren eigenlijk altijd goede trajecten.

Schrijf je in voor de basistraining 2e spoorcoach. Hier komt precies aan bod wat wél en wat niet op jouw bord ligt en hoe jij met de juiste kennis, skills en expertise het verschil kunt maken.

Deze training helpt je effectiever om te gaan met deze uitdagingen zodat je met meer zelfvertrouwen betere resultaten bereikt! 

Alle info en datums vind je op de website: Klik hier voor alle informatie.




Eliane van Beukering

Eliane van Beukering

Over de auteur

Eliane van Beukering, auteur van het boek 'In 10 Stappen een Succesvol 2e Spoorcoach' en oprichter van 2espoorcoach.nl, is een bevlogen kennisdeler in het werkveld van 2e spoorcoaching.

Met een scherp oog voor beroepsontwikkeling, zet zij zich sterk in om het imago van tweede spoorcoaching positiever te maken. Ze deelt haar kennis om de perceptie te veranderen en leidt daarnaast tweede spoorcoaches op, zodat haar vakgenoten met meer kennis en zelfvertrouwen aan hun beroep uitoefenen.

Haar inspanningen omvatten zowel het delen van inzichten als het persoonlijk coachen van professionals.

Ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>