De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen: erg belangrijk, maar vaak weten werknemers, werkgevers en 2e spoorcoaches er te weinig vanaf. Nicoline van Klaverenis een echte expert op het gebied van de WIA en schreef er een boek over: Wegwijs in de WIA. Recent sprak ik haar over dit boek én over waarom kennis van de WIA zo belangrijk is. Daarom duik ik in deze blog verder in de wereld van de WIA.

Nicoline, de WIA Expert, is arbeidsdeskundige en zet zich al ruim 2,5 jaar in voor werknemers. Ze gelooft dat zij betere toegang moeten hebben tot genoeg informatie over alles wat met de WIA te maken heeft. Haar motivatie? Ze merkt dat te veel mensen die informatie niet kunnen vinden op het moment dat zij het nodig hebben.

Zelfs bij het UWV komen mensen maar moeilijk aan de juiste informatie. Veel blijft voor werknemers onduidelijk door het gebrek aan begrijpelijke taal. Daarom deelt Nicoline haar expertise graag en geeft ze waardevolle informatie aan iedereen die dat hard nodig heeft.

Zo vind je als werknemer alles over de WIA en informatie

In ons gesprek legde ze mij uit dat de website van het UWV vol staat met informatie over de WIA, maar voor veel mensen is deze informatie verwarrend en overweldigend. Als je niet weet waar je moet beginnen met zoeken, is het een enorme uitdaging om op de juiste plek uit te komen. Precies daar kan het boek van Nicole bij helpen.

‘Wegwijs in de WIA’ is gebaseerd op haar eigen uitgebreide ervaring en kennis. Het boek is op te delen in drie fasen en een onderdeel met aanvullende informatie:

  1. Voor de WIA-aanvraag. Hierin deelt Nicoline informatie over hoe je een WIA-aanvraag indient en wat er gebeurt in de tijd dat je wacht op een gesprek met de verzekeringsarts.

  2. Tijdens de WIA-aanvraag. In dit deel behandelt ze wat er gebeurt tijdens een gesprek met de verzekeringsarts, wat een arbeidsdeskundige doet en hoe je arbeidsongeschiktheidspercentage wordt berekend.

  3. Na de WIA-aanvraag. Dit deel omvat het antwoord op de vraag wat je kunt verwachten als je een WIA-uitkering hebt aangevraagd en wat er gebeurt bij goedkeuring of afwijzing.

  4. Wat je verder nog moet weten. Los van alle stappen heeft Nicoline nog veel meer waardevolle informatie. Dat komt aan bod in het laatste onderdeel, waarin verschillende aspecten van de WIA, veelgestelde vragen en voorbeeldscenario’s aan bod komen.

Kortom, het boek van Nicole biedt een gedetailleerd overzicht als het gaat om de WIA. Daarnaast bevat het handige tools, formulieren en een begrippenlijst. Zo krijgen lezers echt alle nodige informatie en begrijpen ze het ook daadwerkelijk.

De WIA voor 2e spoorcoaches

Werknemers die in een 2e spoortraject zitten, kunnen veel vragen hebben over de WIA. Ook zij raken verstrikt in de hoeveelheid abstracte informatie die het UWV biedt. Ze willen weten waar ze terecht kunnen voor begrijpelijke informatie. Daarom is het boek ook waardevol voor 2e spoorcoaches.

De waardevolle antwoorden op veelgehoorde vragen over de WIA staan allemaal in ‘Wegwijs in de WIA’. Nicoline legt de complexe regelgeving op een toegankelijke manier uit. Als 2e spoorcoach kun je het boek gebruiken om coachees voor te bereiden op wat er komt kijken bij een WIA-aanvraag. Ook helpt het om de kans op een succesvolle aanvraag te vergroten. Alles om de beste begeleiding te bieden in een 2e spoortraject.

De boekbonus en toolbox

Het blijft overigens niet alleen bij het boek. Nicoline biedt bij de uitgave ook een bonus aan met extra hulpmiddelen, zoals formulieren, links naar belangrijke websites en video’s met uitleg. Ze heeft zelfs een toolbox waarmee je kunt berekenen hoeveel je mag verdienen, zonder je WIA-uitkering te verliezen. Dat is extra handig voor werknemers die willen begrijpen hoe hun inkomen eruitziet als ze gaan werken.

Goede informatie voor werknemers in een 2e spoortraject? Daar zijn zowel werkgevers als 2e spoorcoaches verantwoordelijk voor. Communicatie en informatie over de WIA is daar een belangrijk onderdeel van. Het kan misverstanden en teleurstelling voorkomen en motiveert mensen om mee te werken aan hun eigen re-integratieproces.

Hoe werkt het arbeidsongeschiktheidspercentage?

Een onderwerp waar veel misverstanden over ontstaan is bijvoorbeeld het arbeidsongeschiktheidspercentage. Het lijkt vaak alsof dit cijfer zegt hoe ziek iemand is, maar draait om de hoeveelheid loonverlies die er is. Dat kan erg verwarrend zijn. Volgens Nicoline kun je dit percentage daarom beter omschrijven als het loonverliespercentage. Iets wat ze uitgebreid toelicht in ‘Wegwijs in de WIA’.

Nicoline gaf trouwens nog een aantal handige tips en aanbevelingen in ons gesprek. Ik deel ze graag met je:

  1. Lees het boek. Een lekkere tip om mee binnen te komen, natuurlijk. Maar het boek biedt echt de informatie en handige hulpmiddelen om de WIA beter te begrijpen.

  2. Informeer en communiceer. Praat met elkaar over de WIA. Zowel werkgevers als 2e spoorcoaches moeten ervoor zorgen dat werknemers goed geïnformeerd zijn over de regelgeving en hun rechten.

  3. Gebruik de tools. Ze bieden inzicht in iemands persoonlijke situatie en zijn daarom verstandig om in te zetten.

  4. Bezoek de website. Nicoline’s boek is te bestellen via haar eigen website www.wiaexpert.nl. Het boek kost €24,50, inclusief verzendkosten.

Met de juiste informatie en ondersteuning kunnen werknemers zelf hun weg vinden in het WIA-proces. Dat helpt hen om stappen te zetten naar succesvolle re-integratie. Het boek, de tips en de hulpmiddelen van Nicoline vormen daarbij een waardevolle bron voor werknemers, 2e spoorcoaches en werkgevers die te maken hebben met de complexe wereld van de WIA. Een echte must have. 

Live training basistraining
2e spoorcoach

Als 2e spoorcoach speelt goede communicatie een ongekend grote rol.
Jij als 2e spoorcoach bent zo bepalend voor het verloop van het traject en deels de beleving van de coachee. 

Schrijf je in voor de basistraining 2e spoorcoach. Hier komt precies aan bod wat wél en wat niet op jouw bord ligt en hoe jij met de juiste kennis, skills en expertise het verschil kunt maken.

Deze training helpt je effectiever om te gaan met deze uitdagingen zodat je met meer zelfvertrouwen betere resultaten bereikt! 

Ben jij erbij dit najaar?
Klik hier voor alle informatie.Podcast

Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding mijn leuke podcast gesprek met Joyce Korver en deze coachee.

Wil je deze luisteren?

Dat kan zeker.

Klik op de groene button!

Eliane van Beukering

Eliane van Beukering

Over de auteur

Eliane van Beukering, auteur van het boek 'In 10 Stappen een Succesvol 2e Spoorcoach' en oprichter van 2espoorcoach.nl, is een bevlogen kennisdeler in het werkveld van 2e spoorcoaching.

Met een scherp oog voor beroepsontwikkeling, zet zij zich sterk in om het imago van tweede spoorcoaching positiever te maken. Ze deelt haar kennis om de perceptie te veranderen en leidt daarnaast tweede spoorcoaches op, zodat haar vakgenoten met meer kennis en zelfvertrouwen aan hun beroep uitoefenen.

Haar inspanningen omvatten zowel het delen van inzichten als het persoonlijk coachen van professionals.

Ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>