De Tweede Kamer wil de wetgeving voor 2e spoor re-integratie in het tweede ziektejaar veranderen. Daarom is er een voorstel voor nieuwe regels. Het doel? Bedrijven meer mogelijkheden geven. Bijvoorbeeld door werkgevers de kans te geven 1e spoor re-integratie eerder te stoppen. Wat betekent dit? Ik leg het je graag uit in deze blog.

Op dit moment is re-integratie in eerste instantie gericht op terugkeer bij de eigen werkgever: dit is spoor 1. Lukt dit niet? Dan start spoor 2, waarbij gekeken wordt naar passend werk bij een andere werkgever.

Het 2e spoortraject moet uiterlijk binnen zes weken na de eerstejaarsevaluatie beginnen. Behalve als het erop lijkt dat iemand binnen drie maanden zijn werk kan hervatten binnen het eerste spoor. Door deze constructie lopen het eerste en tweede spoor vaak door elkaar.

Waarom moet dit anders?

De overheid wil de regels veranderen. Uit onderzoek blijkt dat het voor kleine en middelgrote bedrijven moeilijk is om een langdurig zieke werknemer te laten re-integreren. Vooral omdat er binnen de organisatie vaak geen passend, ander werk is. Vervanging regelen voor een zieke medewerker is vaak ook lastig. Het kabinet wil deze bedrijven nu tegemoetkomen.

Als de wet wordt ingevoerd zoals ze nu voorstellen, kunnen kleine en middelgrote werkgevers de re-integratie via het eerste spoor afsluiten bij de start van het tweede ziektejaar. Geen moment eerder of later.

Wat zijn de gevolgen van dit wetsvoorstel?

De werknemer kan in dit geval na het eerste jaar niet meer terugkeren in zijn oude werk. Spoor 1 is volledig afgesloten. Het voordeel voor de werkgever is dat deze op zoek kan naar permanente vervanging. 

De zieke werknemer gaat direct naar spoor 2: de zoektocht naar passend werk bij een andere werkgever. Dat geldt ook als de werknemer volledig hersteld is. Dit is een hard gelach voor veel werknemers. Voor de meeste van hen is de periode van twee jaar al erg kort. 

Samen kiezen voor spoor 1

Gelukkig kan deze stap niet zomaar genomen worden door alleen de werkgever. Het afsluiten van  re-integratie op het eerste spoor is geen verplichting. De werkgever en werknemer beslissen hier samen over. De werknemer krijgt uiterlijk in de 52ste ziekteweek een voorstel van de werkgever. Gaat de werknemer akkoord met het voorstel? Dan kan de werknemer alleen nog terug naar zijn oude baan als deze werkplek nog beschikbaar is. Het recht om terug te keren vervalt als iemand anders deze functie krijgt.

Gaat de werknemer niet akkoord, maar wil de werkgever wel het eerste spoor afsluiten? Dan moet de werkgever toestemming aan het UWV vragen. Dat moet voor de 42ste ziekteweek en dat is dus veel eerder dan week 52 van de ziekte. Bij deze aanvraag heeft de werkgever een verklaring van de bedrijfsarts nodig, met een prognose voor de werknemer. Gaat het UWV niet akkoord? Dan kan spoor 1 niet gestopt worden.

Wat betekent dit voor 2e spoorcoaches?

Als 2e spoorcoach is het handig om te weten of spoor 1 is afgesloten bij de start van het 2e spoortraject. Het nieuwe wetsvoorstel schept meer duidelijkheid in het doel van het 2e spoortraject. Er is sowieso geen weg terug meer naar de oude werkgever. Maar het nadeel is dat er meer sprake kan zijn van gevoelens van rouw en verlies. Dit kan een 2e spoortraject moeilijker maken. Het vraagt van jou als coach dat je je coachee hierbij beter moet begeleiden.

Hoe de nieuwe wetgeving uiteindelijk uitpakt, dat weten we niet. Het is ook nog niet duidelijk of er andere eisen aan een 2e spoortraject worden gesteld. Als hier meer duidelijkheid over komt, dan is ook meer te zeggen over de gevolgen van dit wetsvoorstel voor 2e spoorcoaches.

Hoe kijk jij hiernaar?

Ik ben benieuwd.
En ook de overheid wil graag weten hoe verschillende mensen denken over dit wetsvoorstel.
Je reactie op het voorstel kun je achterlaten op deze website.

👉 https://www.internetconsultatie.nl/wetsvoorstelwijzigingreintegratieverplichtingentweedeziektejaar/b1

Eliane van Beukering

Eliane van Beukering

Over de auteur

Eliane van Beukering, auteur van het boek 'In 10 Stappen een Succesvol 2e Spoorcoach' en oprichter van 2espoorcoach.nl, is een bevlogen kennisdeler in het werkveld van 2e spoorcoaching.

Met een scherp oog voor beroepsontwikkeling, zet zij zich sterk in om het imago van tweede spoorcoaching positiever te maken. Ze deelt haar kennis om de perceptie te veranderen en leidt daarnaast tweede spoorcoaches op, zodat haar vakgenoten met meer kennis en zelfvertrouwen aan hun beroep uitoefenen.

Haar inspanningen omvatten zowel het delen van inzichten als het persoonlijk coachen van professionals.

Ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nieuw boek voor jouw coachees

Een 2e spoortraject
Dit wil je erover weten!

>