Dit maakt 2e spoorcoaches bijzonder

Professionele sponzen: zo noem ik de cursisten die mijn training volgen. Zo aan het einde van 2023 kijk ik terug op veel inspirerende ontmoetingen met leergierige 2e spoorcoaches. Wat maakt 2e spoorcoaches nou zo bijzonder? Ik vertel het je in deze ode.

Wat mij dit jaar opviel is dat als ik bij bedrijven kom om in-company trainingen te geven, de medewerkers vaak zélf gevraagd hebben om een training. Niet de leidinggevenden maar de medewerkers zelf hebben de training geïnitieerd!

Ook bij mijn eigen open live trainingsdagen in Utrecht zie ik alleen maar zeer gemotiveerde professionals zowel zelfstandig als werkend bij een werkgever. Kort geleden waren er zelfs een aantal dames dat de training in hun proeftijd volgden. Hoe tof is dat? Allen intrinsiek gemotiveerd om het beste voor hun coachee te bereiken én een enorme drive om zichzelf als professional te blijven ontwikkelen. 

Het bevestigt voor mij hoe mooi het vak van 2e spoorcoaching is en hoe gedreven de mensen zijn die dit vak uitoefenen.

Imago van ons vakgebied

Zoals jullie misschien weten is onderdeel van mijn drijfveer om het 2e spoor vakgebied beter en ook realistischer onder de aandacht te brengen. Het imago van ons vak is niet altijd positief is dat is onterecht! Helaas zijn er nog steeds geluiden in de markt dat wij in ons werk niet succesvol zouden zijn en dat 2e spoortrajecten kostbare 'moetjes' zijn.

Daar ben ik het pertinent niet mee eens en maak mij dan ook hard om een realistischer beeld te scheppen.  Gelukkig ben ik hier niet alleen in, want op mijn artikel eerder dit jaar op LinkedIn ‘2e spoortrajecten niet succesvol, dat is echt niet waar’ waarin ik dit beeld te lijf ga, kreeg ik meer dan 80 positieve reacties 🫶.

Beter imago begint bij onszelf
Onderdeel van ons imago bijstellen is het heft in eigen hand nemen. Laat iedereen maar praten. Laten wij zelf het verschil maken door het heft in eigen hand te nemen en te zorgen dat wij kwalitatief goed werk afleveren.

Maar eerlijk, het vergt ook nogal wat om de driepoot van 1) vakinhoudelijke kennis, 2) gedegen coachingskills én 3) een realistisch beeld van het werkveld over wat exact wel en niet jouw verantwoordelijkheden zijn, goed in de grip te hebben.

Bij 2e spoorcoaching komen verschillende belangen samen in een dynamisch speelveld. Als 2e spoorcoach heb je hierin een essentiële rol. Met unieke vaardigheden maak je een verschil in het leven van werknemers maar ook hun werkgevers.

Terug naar de ode aan 2e spoorcoaches

Maar wat is dat nou precies? Wat zijn nu die kwaliteiten en wat is ons bijzondere profiel?  Ik heb mijn eigen visie op ons vakgebied gecombineerd met mijn ‘learnings’ van dit jaar en kom zo op deze 8 punten dat het profiel van een 2e spoorcoach omschrijft: 

De 8 kenmerken van succesvolle 2e spoorcoaches

1. Helikopterview hebben

Alle belangen zien: een 2e spoorcoach kan het. Met logische stappen werk je naar het einddoel. Je betrekt hierin de werkgever, de werknemer, de arbodienst en het UWV. Allemaal geef je ze een eigen plek in het 2e spoortraject.

2. Zorgen voor ultieme motivatie

Een 2e spoortraject is vaak een verplichting. Het staat nu eenmaal in de wet wanneer je moet re-integreren via het 2e spoor. Als 2e spoorcoach stimuleer je werknemers om hun doel te halen: het vinden van passend werk. Of je maakt samen inzichtelijk dat er geen passende banen te vinden zijn.  Je stelt de vraag achter de vraag en gaat samen met je coachee op zoek naar de stok achter de deur om het traject samen vorm te geven.

3. Evenwichtig conflicten beheersen

Soms start een 2e spoortraject vanuit een conflict, bijvoorbeeld tussen werknemer en werkgever. Als 2e spoorcoach zoek je het evenwicht: je bent onpartijdig en zorgt voor een helder advies. Je ziet alle belangen en benadert conflicten professioneel. Je hoeft conflicten niet op te lossen. Maar je zorgt wel dat een conflict het 2e spoortraject niet in de weg staat.

4. Het resultaat vooropstellen

Een 2e spoortraject heeft een duidelijk afgebakend doel: het vinden van passend werk bij een andere werkgever. Het behalen van dat doel staat centraal in je werk. Als 2e spoorcoach weet je hoe je dat doel dichterbij brengt met de juist stappen: bedrijven benaderen voor stages, zorgen voor een waterdicht dossier, alle partijen betrokken houden en meer.

5. Helder rapporteren

Goed kunnen schrijven is onmisbaar als 2e spoorcoach. Want er moet nogal wat gerapporteerd worden bij een 2e spoortraject. Intakeverslagen, plannen van aanpak en voortgangsrapportages bijvoorbeeld. Dit alles bouw je logisch op en je zorgt dat ieder document altijd actueel is. En je bent je ervan bewust dat je geen privacy gevoelige informatie deelt.

6. De wet begrijpen

Re-integreren via het 2e spoor is een proces dat bepaald is in de Nederlandse wetgeving: de Wet verbetering poortwachten (WvP). Begrijp je de wet niet? Dan gaat het ongetwijfeld mis. Het snappen van de regels voor een 2e spoortraject is fundamenteel voor effectieve 2e spoorcoaching.

7. Zakelijkheid en menselijkheid combineren

In een 2e spoortraject communiceer je op verschillende niveaus. Dit is voor 2e spoorcoaches dan ook van onschatbare waarde. Je treft diverse mensen: ieder met een eigen functie, van laag- tot hoogopgeleid. Je wisselt flexibel tussen een professionele, zakelijke toon en een menselijke benadering.

8. Deskundig zijn met veel gezichten

Een echt deskundige 2e spoorcoach schakelt snel, denkt altijd een stap vooruit en is nieuwsgierig en creatief. Je bent een expert in je eigen vakgebied: doortastend, doelgericht en in staat om door te vragen. Je bent sturend, stelt grenzen en geeft een duidelijke richting aan het 2e spoortraject. Maar dit doe je altijd neutraal en met gevoel voor de situatie. 

Kortom: de onmisbare schakel

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: de wereld van re-integratie is complex. In die wereld krijg je te maken met veel verschillende belangen. Als 2e spoorcoach vorm je hierin de onmisbare schakel. Met een schat aan vaardigheden en kennis in je rugzak, gaat de rol van een 2e spoorcoach verder dan enkel het begeleiden van werknemers naar passend werk. Je kunt het verschil maken in iemands persoonlijke weg naar een toekomstplan.

Ik ben trots op ons vak en trots op mijn vakgenoten 🙋🏻‍♀️ 

👉 Ben jij 2e spoorcoach en wil jij jezelf verder ontwikkelen uiteraard voor jezelf maar ook om ons vakgebied beter op de kaart te zetten?

Ik help je graag!
🟡 Hieronder kun jij je inschrijven voor de live training in Utrecht.

🟡 Wil jij de basistraining liever online volgen in de vorm van een video-training? Kijk dan hier.

🟡 Wist je dat ik ook 1-op-1 coaching bied? Met name voor het inbrengen van jouw eigen casussen als coach of van jouw klanten met privacy gevoelige informatie. Kijk hier voor de informatie.

🟡 Kan je geen keuze maken? Boek dan vrijblijvend een kennismakingscall in, zodat we samen kunnen kijken naar wat jou verder gaat helpen. Klik op 'afspraak boeken' rechtsbovenaan de pagina.

Live training basistraining
2e spoorcoach

Succesvolle 2e spoortrajecten worden begeleidt door coaches vol energie, overtuigd van eigen kunnen, met een volle rugzak coachingskills, gedegen vakinhoudelijke kennis én met het juiste beeld van het werkveld te werk gaan. Want zelfverzekerde en vakinhoudelijk sterke 2e spoorcoaches leveren eigenlijk altijd goede trajecten.

Schrijf je in voor de basistraining 2e spoorcoach. Hier komt precies aan bod wat wél en wat niet op jouw bord ligt en hoe jij met de juiste kennis, skills en expertise het verschil kunt maken.

Deze training helpt je effectiever om te gaan met deze uitdagingen zodat je met meer zelfvertrouwen betere resultaten bereikt! 

Alle info en datums vind je op de website: Klik hier voor alle informatie

Eliane van Beukering

Eliane van Beukering

Over de auteur

Eliane van Beukering, auteur van het boek 'In 10 Stappen een Succesvol 2e Spoorcoach' en oprichter van 2espoorcoach.nl, is een bevlogen kennisdeler in het werkveld van 2e spoorcoaching.

Met een scherp oog voor beroepsontwikkeling, zet zij zich sterk in om het imago van tweede spoorcoaching positiever te maken. Ze deelt haar kennis om de perceptie te veranderen en leidt daarnaast tweede spoorcoaches op, zodat haar vakgenoten met meer kennis en zelfvertrouwen aan hun beroep uitoefenen.

Haar inspanningen omvatten zowel het delen van inzichten als het persoonlijk coachen van professionals.

Ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Hee Eliane, ik voeg er graag nog een nummer 9 aan toe die ik me realiseerde tijdens jouw training: deskundig zijn op diverse (coach)vlakken: rouw- en verliesthema's, loopbaanbegeleiding, arbeidsmarktbewerking, sollicitatiebegeleiding, communicatie, netwerken, verstand hebben van organisaties en hun functies en interne dynamieken en in staat zijn indien nodig coachees te coachen op persoonlijke patronen. En dan ben ik denk ik nog niet helemaal compleet :-). Kortom een boeiend en veelzijdig vak!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>