Effectief re-integreren via het 2e spoor bereik je alleen met goede communicatie en wederzijds begrip. Juist die twee dingen zijn gecompliceerd bij de begeleiding van anderstaligen in een 2e spoortraject. Kort geleden sprak ik hierover met Yeliz Mete, specialist op het gebied van verzuim en re-integratie voor anderstaligen. Hoe spelen cultuurverschillen een rol in het re-integratietraject?

Voor het antwoord op die vraag is het belangrijk om verschillende onderdelen van cultuur te verkennen. Er zijn veel aspecten die de communicatie, beleving van arbeidsongeschiktheid en houding ten opzichte van ziekte en gezondheid beïnvloeden. In een 2e spoortraject voor anderstaligen kom je deze aspecten ongetwijfeld tegen.

1. Communicatiestijl en hiërarchie

Iedere cultuur benadert communicatie op een andere manier. In veel Aziatische culturen wordt bijvoorbeeld de hiërarchie sterk benadrukt. Werknemers zijn terughoudend om problemen te uiten bij hun werkgever of leidinggevende. Dat staat in schril contrast met de Nederlandse cultuur: blakend van directe communicatie en openheid.

Een kloof tussen communicatiestijlen leidt tot misverstanden. Ook maakt het anderstalige werknemers in een 2e spoortraject vaak minder betrokken. Als 2e spoorcoach is het je verantwoordelijkheid om vertrouwen en begrip te kweken. Daarvoor heb je persoonlijke en professionele communicatieve vaardigheden nodig die over het cultuurverschil heen werken.

2. Percepties van arbeidsongeschiktheid

Hoe mensen kijken naar arbeidsongeschiktheid varieert. Sommige culturen associëren arbeidsongeschiktheid met schaamte. Mensen die opgroeien in deze cultuur vermijden openlijke discussies over gezondheidsproblemen en ziekte. In andere culturen wordt openheid over gezondheidskwesties juist aangemoedigd.

Voor re-integratieprofessionals is het essentieel om te begrijpen hoe een anderstalige werknemer de eigen arbeidsongeschiktheid ervaart. De beleving van arbeidsongeschiktheid heeft invloed op iemands motivatie in bijvoorbeeld een 2e spoortraject. Begrijp je iemands visie? Dan kun je aangepaste plannen maken om iemand de juiste ondersteuning te bieden, rekening houdend met de culturele gevoeligheden.

3. Attitudes ten opzichte van gezondheid

Naar de visie op arbeidsongeschiktheid, kan ook de perceptie van gezondheid en welzijn van elkaar verschillen. In sommige culturen ligt de nadruk sterk op preventieve zorg en bevordering van de algehele gezondheid. Maar in andere culturen zoeken mensen pas medische hulp wanneer ze ernstig ziek zijn. Iemands houding ten opzichte van een 2e spoortraject wordt mede bepaald door iemands kijk op de gezondheid.

Als re-integratieprofessional kun je leerinitiatieven ontwikkelen die zijn afgestemd op de culturele overtuiging van een werknemer. Denk bijvoorbeeld aan een workshop over gezondheidspromotie of het aanbieden van informatie over gezondheid in verschillende talen.

Culturele sensitiviteit in het 2e spoortraject

Cultuurverschillen kunnen beperkend werken, maar iemands culturele achtergrond kan ook een motiverende of activerende factor zijn. Werk je als 2e spoorcoach of re-integratieprofessional met anderstaligen? Dan moet je een stevige dosis culturele sensitiviteit hebben. Het is van cruciaal belang dat je getraind bent in interculturele communicatie en je bewust bent van diversiteit. 

Alleen dan kun je alle soorten werknemers met respect voor de culturele achtergrond begeleiden. Welke tools en ondersteuning je in kunt zetten bij een 2e spoortraject voor anderstaligen? Daar vertel ik meer over in een tweede blog over dit onderwerp. 

Live training basistraining
2e spoorcoach

Als 2e spoorcoach speelt goede communicatie een ongekend grote rol.
Jij als 2e spoorcoach bent zo bepalend voor het verloop van het traject en deels de beleving van de coachee. 

Schrijf je in voor de basistraining 2e spoorcoach. Hier komt precies aan bod wat wél en wat niet op jouw bord ligt en hoe jij met de juiste kennis, skills en expertise het verschil kunt maken.

Deze training helpt je effectiever om te gaan met deze uitdagingen zodat je met meer zelfvertrouwen betere resultaten bereikt! 

In 2023 is de laatste mogelijkheid op 23 november. Datums vanaf februari 2024 staan binnenkort op de website.
Klik hier voor alle informatie.



Podcast

Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding mijn leuke podcast gesprek met Yeliz Mete.

Wil je deze luisteren?

Dat kan zeker.

Klik op de groene button!

Eliane van Beukering

Eliane van Beukering

Over de auteur

Eliane van Beukering, auteur van het boek 'In 10 Stappen een Succesvol 2e Spoorcoach' en oprichter van 2espoorcoach.nl, is een bevlogen kennisdeler in het werkveld van 2e spoorcoaching.

Met een scherp oog voor beroepsontwikkeling, zet zij zich sterk in om het imago van tweede spoorcoaching positiever te maken. Ze deelt haar kennis om de perceptie te veranderen en leidt daarnaast tweede spoorcoaches op, zodat haar vakgenoten met meer kennis en zelfvertrouwen aan hun beroep uitoefenen.

Haar inspanningen omvatten zowel het delen van inzichten als het persoonlijk coachen van professionals.

Ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>