Anita Smit is re-integratiecoach, loopbaancoach, leefstijlcoach én fitnesstrainer. In haar werk combineert ze coaching met activiteiten in de sportschool. Ik ging met haar in gesprek over hoe ze sport inzet als onderdeel van 2e spoortrajecten om mensen te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan.
Anita zet sport in als een extra service om zowel de fysieke als mentale belastbaarheid van haar cliënten te verhogen. Dit verhoogt de kans om weer aan het werk te kunnen aanzienlijk. Bij het plan van aanpak voegt ze een extra module: In je kracht. Hierbij kan een cliënt twee keer per week sporten onder Anita’s begeleiding en ze biedt ook stressreductie aan. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Ze selecteert cliënten voor deze module op basis van hun enthousiasme en bereidheid om deel te nemen. De module is geen verplichting, maar een bonus. Het accent ligt uiteraard altijd op coaching naar een andere baan.
Beter voelen door sport
Anita benadrukt hoe groot het belang van sporten is voor lichaam en geest. Mensen maken endorfines aan en voelen zich beter. Ze biedt Pilates-lessen aan, die ze combineert met andere fitnessactiviteiten. Hierbij merkt ze dat mensen zich verbonden voelen in de groepslessen, waardoor pijnklachten verminderen.
De groepsdynamiek speelt een belangrijke rol in haar aanpak. Mensen in vergelijkbare situaties kunnen elkaar steunen, hun netwerk vergroten en zelfs samen solliciteren. Anita beschouwt deze verbondenheid als een waardevolle toevoeging aan haar coachingstrajecten.
Belastbaarheid en haalbaarheid
Wie mee kan doen aan de module, wordt bepaald door de belastbaarheid. Hiervoor werkt Anita soms ook samen met behandelaars, zoals fysiotherapeuten en artsen. Alles om ervoor te zorgen dat sporten veilig en haalbaar is voor haar cliënten. Maar haar aanpak is laagdrempelig en ze stimuleert mensen om op hun eigen tempo mee te doen.
Dat mensen zelfvertrouwen opdoen door het sporten, is erg belangrijk volgens Anita. Cliënten krijgen inzicht in hun eigen gedrag en voelen motivatie door hun interactie in de groep. Hoe ze coaching combineert met sport, is afhankelijk van de cliënt. De coaching kan bijvoorbeeld ook online.
Anita wil collegacoaches aanmoedigen vaker te werken in groepen en mensen te stimuleren te bewegen. Ze gelooft dat dit leidt tot positieve veranderingen in lichaam en geest. Haar slogen, move to motion, onderstreept het belang van beweging. Het is een middel om vooruitgang te boeken in het re-integratieproces.
Podcast
Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van mijn leuke podcast gesprek.
Wil je deze luisteren?
Dat kan zeker.
Klik op de groene button!
Live training basistraining
2e spoorcoach
Succesvolle 2e spoortrajecten worden begeleidt door coaches vol energie, overtuigd van eigen kunnen, met een volle rugzak coachingskills, gedegen vakinhoudelijke kennis én met het juiste beeld van het werkveld te werk gaan. Want zelfverzekerde en vakinhoudelijk sterke 2e spoorcoaches leveren eigenlijk altijd goede trajecten.
Schrijf je in voor de basistraining 2e spoorcoach. Hier komt precies aan bod wat wél en wat niet op jouw bord ligt en hoe jij met de juiste kennis, skills en expertise het verschil kunt maken.
Deze training helpt je effectiever om te gaan met deze uitdagingen zodat je met meer zelfvertrouwen betere resultaten bereikt!
Alle info en datums vind je op de website: Klik hier voor alle informatie.