Vitaliteit: veel 2e spoorcoaches houden zich ermee bezig. En dat is niet gek: vitaliteit is belangrijk bij succesvolle re-integratie. Een mooie aanleiding om eens in gesprek te gaan met Vitaloog Tirtsa Senf. Ik vroeg haar het hemd van het lijf over de rol van vitaliteit in een 2e spoortraject.

Laten we beginnen met een praktische vraag: wat doet een vitaloog? Dat kan Tirtsa uitleggen als geen ander. Een vitaloog houdt zich in de basis bezig met het in beweging brengen van individuen, teams en organisaties als het gaat om vitaliteit.  En maakt inzichtelijk aan welke vitaliteitsknoppen je kan draaien naar een vitaler leven. Als het goed zit met de vitaliteit, zorgt dit voor meer energie, een betere gezondheid en meer levensplezier.

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit is energie. Het bestaat uit meerdere onderdelen:

 • Fysieke vitaliteit. Voldoende bewegen, gezonde voeding, maar ook voldoende ontspanning, goede ademhaling en waardevolle slaap. Die laatste drie worden vaak over het hoofd gezien, stelt Tirtsa. Terwijl ze onwijs belangrijk zijn.
 • Mentale vitaliteit. Dit gaat om mindset, iemands zelfbeeld, gedrag en emoties. Een positieve mindset en een prettig zelfbeeld zorgen voor meer mentale vitaliteit.
 • Sociale omgeving. Een vitaler leven doe je niet alleen, dat doe je samen. De sociale context waarin je leeft is erg van belang bij vitaliteit. De energie die je voelt wordt vaak beïnvloed door mensen om je heen.
 • Zingeving. Wat brengt je ‘s ochtends in beweging als je wakker wordt? En wat zijn je doelen in het leven? Daarover gaat zingeving bij vitaliteit. Een helder doel vergroot de vitaliteit.

Wat kunnen 2e spoorcoaches met vitaliteit?

Pas als iemand in een 2e spoortraject zit, breidt het werk van Mariska zich uit. Dan geeft ze een breder advies, waarvoor ze onderzoekt welk werk er mogelijk is in een breder perspectief. Dit vraagt om veel flexibiliteit van een werknemer. Als arbeidsdeskundige houdt ze zeker rekening met iemands vaardigheden en werkervaring. Maar uiteindelijk gaat het erom dat duidelijk wordt welke mogelijkheden er zijn voor succesvolle re-integratie buiten de eigen werkgever voor wat betreft spoor 2.

Die succesvolle re-integratie staat ook centraal bij Mariska’s andere werk. Ze is namelijk ook actief bij uitkeringsinstantie UWV, waar ze arbeidsdeskundig onderzoek doet in bezwaar en beroep. Hier ligt de nadruk op de effectiviteit van 2e spoortrajecten. Het belangrijkste? Een logische volgorde in de uitvoering van het 2e spoor. De essentiële onderdelen, zoals het opstellen van een persoonsprofiel en verkennen van competenties, mag nooit overgeslagen worden.

De mentale kant van een 2e spoortraject

Los van het duidelijk in kaart brengen van iemands vitaliteit, is de mentale staat van een coachee volgens Tirtsa erg belangrijk. Als 2e spoorcoach kun je iemand aanmoedigen positiever te denken. Bijvoorbeeld door positief gedrag te belonen. Dit zet iemand vaak aan tot een positieve gedragsverandering.

Wat hierbij kan helpen zijn iemands drijfveren en talenten. Het is belangrijk om in een 2e spoortraject te onderzoeken waar mensen echt goed in zijn en wat hen energie geeft. Dit maakt het makkelijker om iemand betrokken te houden in het traject en om uiteindelijk werk te vinden dat past bij iemands situatie én talenten.

Een kleine stap naar meer vitaliteit

Misschien klinkt het ingewikkeld, maar meer vitaliteit begint soms al met een kleine stap. Zoals een klein, haalbaar doel stellen samen met een coachee. En hier een beloning aan te koppelen. Dit is een stok achter de deur voor iemand in een 2e spoortraject. Zodat iedereen op weg kan naar een gezonder, vitaler leven.

Meer horen over vitaliteit? Beluister de podcast.

Tirtsa heeft speciaal voor 2e spoorcoaches een mooie aanbieding

✨ Vitaliteitscoaching voor 2e spoorcoaches met Tirtsa Senf ✨

Een vitaliteitscoaching traject voor jou als 2e spoorcoach. In drie maanden gaan we aan de slag met jouw eigen vitaliteit. Na dit traject ervaar je meer energie en balans:

 • Je hebt een ware shift gemaakt en hebt meer energie
 • Jij weet wat voor jou vitaliteit is
 • Je bruist van de energie en brengt die energie over op je coachee. Een win-win voor beide partijen.
 • Jij behaalt als coach sneller en succesvollere resultaten binnen het 2e spoortraject waardoor jij je coachee beter de wereld in helpt

Alle informatie over Tirtsa en dit traject vind je op haar website.

Live training basistraining
2e spoorcoach

Succesvolle 2e spoortrajecten worden begeleidt door coaches vol energie, overtuigd van eigen kunnen, met een volle rugzak coachingskills, gedegen vakinhoudelijke kennis én met het juiste beeld van het werkveld te werk gaan. Want zelfverzekerde en vakinhoudelijk sterke 2e spoorcoaches leveren eigenlijk altijd goede trajecten.

Schrijf je in voor de basistraining 2e spoorcoach. Hier komt precies aan bod wat wél en wat niet op jouw bord ligt en hoe jij met de juiste kennis, skills en expertise het verschil kunt maken.

Deze training helpt je effectiever om te gaan met deze uitdagingen zodat je met meer zelfvertrouwen betere resultaten bereikt! 

Alle info en datums vind je op de website: Klik hier voor alle informatie.

Podcast

Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van mijn leuke podcast gesprek.

Wil je deze luisteren?

Dat kan zeker.

Klik op de groene button!

Eliane van Beukering

Eliane van Beukering

Over de auteur

Eliane van Beukering, auteur van het boek 'In 10 Stappen een Succesvol 2e Spoorcoach' en oprichter van 2espoorcoach.nl, is een bevlogen kennisdeler in het werkveld van 2e spoorcoaching.

Met een scherp oog voor beroepsontwikkeling, zet zij zich sterk in om het imago van tweede spoorcoaching positiever te maken. Ze deelt haar kennis om de perceptie te veranderen en leidt daarnaast tweede spoorcoaches op, zodat haar vakgenoten met meer kennis en zelfvertrouwen aan hun beroep uitoefenen.

Haar inspanningen omvatten zowel het delen van inzichten als het persoonlijk coachen van professionals.

Ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Hoi Eliane,

  Ik heb met veel plezier geluisterd naar de podcast over Vitaliteit en de tips zijn heel erg goed bruikbaar om mensen te motiveren om in beweging te komen. Als tweede spoor coach wordt het voor mij nog uitdagender om mensen te motiveren. Door deze podcast te hebben geluisterd geeft me meer inhoud aan tweede spoor coaching en voldoening. Super bedankt! Hartelijke groet, Nico

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nieuw boek voor jouw coachees

Een 2e spoortraject
Dit wil je erover weten!

>