Je gaat solliciteren. Maar hoe weet je of er een match is tussen jou als werknemer en de werkgever? En hoe belangrijk is ervaring of een diploma in vergelijking met de competenties en de persoonlijkheid die je meebrengt? Kort geleden had ik daar een boeiend gesprek over met Nicole de Laender van de Online Sollicitatie Academie. De belangrijkste inzichten uit dat gesprek deel ik graag in deze blog.
Nicole de Laender is een doorgewinterde recruiter. Met haar expertise en ervaring praat ze vol enthousiasme over de kunst van succesvol solliciteren. Want in een sollicitatieprocedure draait het lang niet alleen om het perfecte cv voor de functie. Je competenties en de cultuur van de organisatie zijn belangrijker.
Ik ken Nicole al langer dan zestien jaar. Dat betekent dat ik weet welke schat aan ervaring ze meebrengt. Maar voor wie dat niet weet: Nicole heeft meer dan twintig jaar ervaring als recruiter en ze is sinds kort Practice Lead Recruitment bij de Kamer van Koophandel. Voor iemand die achttien jaar als zelfstandige heeft gewerkt was dat een grote verandering met nieuwe uitdagingen, maar die is ze vastbesloten aangegaan.
De Online Sollicitatie Academie
Een uitdaging gaat ze sowieso niet uit de weg. Midden in de coronapandemie bedacht Nicole de Online Sollicitatie Academie. Ze besefte dat haar kennis van beide kanten van de tafel, als recruiter én als outplacement-expert, van onschatbare waarde kon zijn voor mensen die op zoek zijn naar werk. Daarom creëerde ze online trainingen waarin ze haar inzichten en ervaringen uit haar verleden deelt.
Dat verleden is rijk. Het heeft Nicole geleerde dat een juiste match in een sollicitatieproces van cruciaal belang is. Volgens haar gaat het lang niet alleen om wat een werkzoekende kan bieden. Het gaat er ook om dat je als sollicitant begrijpt wat een bedrijf nodig heeft. Dat moet met elkaar matchen. Als die aansluiting er is, vind je sneller een baan die bij je past en ervaar je meer werkplezier. Dat is allebei van groot belang.
Op onderzoek naar de juiste match
Sollicitatieprocessen zijn soms te veel gericht op iemands cv en of dit aan de functievoorwaarden voldoet. Terwijl je beter met elkaar op zoek kan naar een manier waarop dat wat een werknemer in zich heeft van waarde kan zijn binnen een bedrijf. Daarvoor moet je iemands competenties begrijpen. Een werknemer moet daarnaast snappen waar de behoefte van een bedrijf ligt en op basis daarvan ook eerlijk kijken of er een match is.
Mensen in een 2e spoortraject zitten vaak in een kwetsbare positie, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen. Voor hen is het nog belangrijker om te onderzoeken of een baan echt bij ze past. Nicole heeft een aantal belangrijke tips om kandidaten voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. De nadruk ligt hierbij op concrete voorbeelden van situaties en het passend maken van je cv en motivatiebrief.
1. Bouw een netwerk
Het is één van de belangrijkste tips van Nicole. Ze moedigt werkzoekenden dan ook altijd aan om te praten met recruiters en mensen in hun netwerk. Op die manier kun je meer te weten komen over wat er op de arbeidsmarkt speelt. Ook helpt het om een sollicitatieproces minder intimiderend te maken.
2. Bereid je goed voor op ieder gesprek
Zodra je echt gaat solliciteren, is de kans groot dat je op gesprek moet komen voor een sollicitatie. Voor veel mensen is zo’n gesprek spannend. Hoe laat je jezelf zien en wat vertel je? Met concrete voorbeelden kun je de stress rondom een sollicitatiegesprek verminderen. Het helpt om je eigen vaardigheden en competenties te demonstreren. Dit kun je voor een gesprek voorbereiden en verhoogt de kans op een succesvolle sollicitatie aanzienlijk.
3. Schrijf een sterke motivatiebrief met de STAR-methodiek
Een goede motivatiebrief ontbreekt vaak bij sollicitaties. Dat is zonde. De kans op een uitnodiging voor een gesprek is veel groter als je een sterke motivatiebrief stuurt. Daarbij kun je gebruikmaken van de STAR-methodiek. De letters staan voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Door deze vier onderdelen te omschrijven kun je concrete voorbeelden geven van je eigen kunnen.
4. Ga uit van competenties en cultuur
Jouw competenties en de cultuur van een organisatie zijn vaak belangrijker dan je ervaring en diploma’s, benadrukt Nicole. Bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar mensen die passen bij hun waarden en normen, die de juiste competenties hebben en een positieve houding ten aanzien van de organisatie. Als werkzoekenden moet je dat in je achterhoofd houden: als je begrijpt wat een bedrijf zoekt, weet je ook beter of je in dat plaatje past.
5. Toon aan dat je past bij een bedrijf
Pas je in het plaatje? Dan moet je dat ook laten zien. Nicole moedigt kandidaten aan om daarbij niet enkel te praten over wat ze leuk vinden. Als je ergens solliciteert, dan moet je laten zien hoe jouw eigen waarden en vaardigheden aansluiten bij dat van de organisatie. Verdiep je in het bedrijf, de bedrijfscultuur en de bedrijfsdoelen. Zo laat je zien dat je moeite wil doen om de juiste match mogelijk te maken.
Tot slot: de rol van de recruiter
Nu lijkt het of je als werkzoekende volledig verantwoordelijk bent voor een succesvolle sollicitatie. Dat is natuurlijk niet zo. Ook een bedrijf draagt die verantwoordelijkheid. Daarin is vaak een rol weggelegd voor recruiters. Ook zij moeten een breed netwerk hebben om de juiste kandidaat voor de functie te vinden.
Daarbij moeten zij net zo goed verder kijken dan iemands cv, want achter de palmares schuilen misschien nog veel meer competenties of een persoonlijkheid die tot de perfecte match kan leiden. Kortom, er is genoeg werk aan de winkel.
Live training basistraining
2e spoorcoach
Als 2e spoorcoach speelt goede communicatie een ongekend grote rol.
Jij als 2e spoorcoach bent zo bepalend voor het verloop van het traject en deels de beleving van de coachee.
Schrijf je in voor de basistraining 2e spoorcoach. Hier komt precies aan bod wat wél en wat niet op jouw bord ligt en hoe jij met de juiste kennis, skills en expertise het verschil kunt maken.
Deze training helpt je effectiever om te gaan met deze uitdagingen zodat je met meer zelfvertrouwen betere resultaten bereikt!
In 2023 is de laatste mogelijkheid op 23 november. Datums vanaf februari 2024 staan binnenkort op de website.
Klik hier voor alle informatie.
Podcast
Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding mijn leuke podcast gesprek met Nicoline van Klaveren.
Wil je deze luisteren?
Dat kan zeker.
Klik op de groene button!