Je kunt er eigenlijk niet meer omheen: ChatGPT is dé ontwikkeling van vorig jaar. Recent sprak ik erover met loopbaanadviseur Paul Bongers. Hij werkt bij loopbaanadviesbureau MEPD en ziet ChatGPT als een grote kans voor 2e spoortrajecten. Een ding is zeker: ook 2e spoorcoaches kunnen binnenkort vast niet meer om de chatbot heen.
Voor wie de trend gemist heeft: ChatGPT is dus een chatbot. Hoe het werkt? Je stelt een vraag en ChatGPT komt met een antwoord. Het is als een gewoon chatgesprek. Je praat in dit geval niet met een mens, maar met een geavanceerd algoritme dat jouw vragen beantwoordt met behulp van kunstmatige intelligentie.
ChatGPT als waardevol hulpmiddel
Terug naar mijn gesprek met Paul Bongers van MEPD. In zijn werk als loopbaan- en re-integratieadviseur, vooral in de technische sector, gebruikt hij ChatGPT steeds vaker. Hij ziet het als een waardevol hulpmiddel voor zijn dagelijkse werkzaamheden. De chatbot gebruikt hij bij het maken van zoekprofielen, het opstellen van scholingsadviezen en het herschrijven van teksten, zoals motivatiebrieven.
Zijn ervaring bevestigt wat ik zelf ook al een tijdje denk: kunstmatige intelligentie, zoals ChatGPT, kan een belangrijke tool zijn voor 2e spoorcoaches. Het helpt om efficiënter te werken. Groot voordeel is ook dat ChatGPT er, met de schat aan informatie die de chatbot heeft, voor zorgt dat je nieuwe dingen ontdekt.
Starten met ChatGPT als 2e spoorcoach
Als je nog nooit gewerkt hebt met ChatGPT, kan het spannend of moeilijk zijn om ermee te beginnen. Maar ik wil je aanmoedigen dit wel te doen. Deze tips en adviezen kunnen je helpen:
- Maak kennis met de tool.
Je kunt eenvoudig een gratis account aanmaken voor ChatGPT op chat.openai.com, of via een andere AI-tool. Zodra je ingelogd bent, start je met verkennen. Begin met wat eenvoudige vragen, ontdek hoe ChatGPT reageert en experimenteer. - Ontdek de mogelijkheden voor je eigen vakgebied.
Begrijp je een beetje hoe de chatbot werkt? Probeer ChatGPT dan een opdracht te geven die past bij je werk als 2e spoorcoach. Vraag bijvoorbeeld om suggesties voor loopbaanontwikkeling of scholingsopties. Of wat de sterke punten van een specifiek bedrijf zijn. - Wees kritisch op de antwoorden die je krijgt.
ChatGPT is geen mens, maar een computer. Blijf dus altijd zelf nadenken bij de antwoorden die de chatbot je geeft. Klopt het? Soms is het slim een antwoord te checken bij een andere bron. Houd ook de privacy in de gaten. Deel geen persoonlijke gegevens van jezelf, je coachees of andere betrokken partijen. - Blijf vertrouwen op je eigen kennis en kunde.
Jij bent nog steeds de 2e spoorcoach. ChatGPT is een hulpmiddel dat alleen werkt als je het gebruikt op een manier die bij je past. Neem niet alles direct over wat de chatbot je vertelt. Pas het aan naar je eigen stijl en manier van werken. ChatGPT is niet de vervanging van jouw menselijk inzicht.
Klaar voor de toekomst als 2e spoorcoach
ChatGPT kan jou als 2e spoorcoach ondersteunen, zodat jij efficiënt kan werken. Het helpt je om coachees optimaal te begeleiden in een veranderende arbeidsmarkt. Dus, zoals Paul ook zei in ons gesprek: ga ermee aan de slag en experimenteer. Leren werken met dit soort technologie houd je bij de les in deze snel veranderende wereld.
Zelf aan de slag met ChatGPT
👉 Wil jij een start maken met ChatGPT?
Koop dan deze super handige toolkit van (online) ondernemers consultant Patricia van der Stek. Zij volgt alle ontwikkelingen van AI al vanaf dag 1 op de voet.
Voor een klein bedrag heb je toegang tot deze superkit en maak je een vliegende (door)start met ChatGPT.
👉 Kopen die je hier.
Live training basistraining
2e spoorcoach
Succesvolle 2e spoortrajecten worden begeleidt door coaches vol energie, overtuigd van eigen kunnen, met een volle rugzak coachingskills, gedegen vakinhoudelijke kennis én met het juiste beeld van het werkveld te werk gaan. Want zelfverzekerde en vakinhoudelijk sterke 2e spoorcoaches leveren eigenlijk altijd goede trajecten.
Schrijf je in voor de basistraining 2e spoorcoach. Hier komt precies aan bod wat wél en wat niet op jouw bord ligt en hoe jij met de juiste kennis, skills en expertise het verschil kunt maken.
Deze training helpt je effectiever om te gaan met deze uitdagingen zodat je met meer zelfvertrouwen betere resultaten bereikt!
Alle info en datums vind je op de website: Klik hier voor alle informatie.
Podcast
Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van mijn leuke podcast gesprek.
Wil je deze luisteren?
Dat kan zeker.
Klik op de groene button!