Re-integratie is een complex proces en voor anderstaligen komen daar nog extra uitdagingen bij kijken. Yeliz Mete is specialist op het gebied van verzuim en re-integratie en richt zich daarbij in het bijzonder op anderstaligen. Met haar sprak ik over hoe je omgaat met re-integratie bij deze groep. Welke tools zet je in bij het begeleiden van een anderstalige coachee?

Niet voor niets bestaan er re-integratiebureaus die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van anderstaligen. Taal is de sleutel tot goede communicatie en wederzijds begrip. Voor iemand die de Nederlandse taal niet of niet volledig beheerst, is re-integratie extra moeilijk. Een taalbarrière leidt snel tot misverstanden, verwarring of zelfs miscommunicatie. Vooral als het over belangrijke dingen als rechten, plichten en procedures gaat.

Cultuurverschillen overbruggen in het 2e spoortraject

Maar niet alleen taal kan beperkend werken. Ook cultuur beïnvloedt iemands gedrag en verwachtingen. Iedere cultuur heeft eigen normen en waarden. Als 2e spoorcoach is het belangrijk dat je begrip toont voor iemands sociale codes bij het begeleiden van een anderstalige coachee. Als je begrijpt waar iemand vandaan komt en wat deze persoon belangrijk is, dan kun je iemand effectiever begeleiden.

In een 2e spoortraject ligt de nadruk op het begeleiden van iemand naar ander werk, wanneer het niet mogelijk is om terug te keren bij hun vorige baan. Begeleid je iemand die van huis uit geen Nederlands spreekt? Dan moet je het 2e spoortraject daarop aanpassen. Werken met anderstaligen is maatwerk

Cultuurverschillen overbruggen

In de eerste blog over werken met anderstaligen legde ik welke cultuurverschillen ten grondslag liggen aan hoe iemand een 2e spoortraject benadert. Nu ga ik dieper in op hoe je hiermee omgaat. Wat kun je doen om ondanks, of misschien wel dankzij, cultuurverschillen een 2e spoortraject tot een succes te maken?

Het belangrijkste is dat je iemand de juiste tools en ondersteuning aanbiedt. Voor de een betekent dit een manier om de taalvaardigheid bij te spijkeren. De ander heeft vooral meer kennis en begrip nodig van de Nederlandse arbeidsmarkt en bijbehorende regels. Je wil het beste uit iemand halen, waarbij je rekening houdt met taalbarrières en de culturele achtergrond.

Stappen naar een succesvol 2e spoortraject

Er zijn veel opties om een 2e spoortraject met een anderstalige eenvoudiger te maken. Denk bijvoorbeeld een aan de inzet van:

1. Taalcoaching

Een taalcoach ondersteunt iemand bij het verbeteren van de taalvaardigheid en helpt bijvoorbeeld met het oefenen van eenvoudige, dagelijkse gesprekken of leert iemand om effectiever te communiceren.

2. Joboriëntatie en vaardigheidstraining

Met joboriëntatie leert iemand de mogelijkheden op de arbeidsmarkt beter kennen. Daarbij kan vaardigheidstraining ervoor zorgen dat iemand capaciteiten ontwikkelt die nodig zijn voor een baan.

3. E-learning

Het ontwikkelen van e-learningmodules in iemands moedertaal kan effectief zijn om kennis beter over te dragen. Het helpt mensen bij het opdoen van nieuwe vaardigheden zonder dat de taalbarrière een beperking vormt.

4. Cultuursensitieve begeleiding

Als 2e spoorcoach is het belangrijk dat je iemands cultuur leert kennen. Op die manier kun je rekening houden met de culturele achtergrond van je coachee. Zo bouw je sneller en makkelijker aan wederzijds vertrouwen en begrip.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om effectieve communicatie met anderstaligen te vergroten. Dat vraagt iets van je anderstalige coachee, maar ook van jezelf als 2e spoorcoach. Het is altijd belangrijk dat je luistert naar de behoeften en zorgen van de mensen die je begeleidt. Open communicatie en empathie zijn cruciaal voor een sterke vertrouwensband en een prettige werkrelatie.

Live training basistraining
2e spoorcoach

Als 2e spoorcoach speelt goede communicatie een ongekend grote rol.
Jij als 2e spoorcoach bent zo bepalend voor het verloop van het traject en deels de beleving van de coachee. 

Schrijf je in voor de basistraining 2e spoorcoach. Hier komt precies aan bod wat wél en wat niet op jouw bord ligt en hoe jij met de juiste kennis, skills en expertise het verschil kunt maken.

Deze training helpt je effectiever om te gaan met deze uitdagingen zodat je met meer zelfvertrouwen betere resultaten bereikt! 

In 2023 is de laatste mogelijkheid op 23 november. Datums vanaf februari 2024 staan binnenkort op de website.
Klik hier voor alle informatie.



Podcast

Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding mijn leuke podcast gesprek met Yeliz Mete

Wil je deze luisteren?

Dat kan zeker.

Klik op de groene button!

Eliane van Beukering

Eliane van Beukering

Over de auteur

Eliane van Beukering, auteur van het boek 'In 10 Stappen een Succesvol 2e Spoorcoach' en oprichter van 2espoorcoach.nl, is een bevlogen kennisdeler in het werkveld van 2e spoorcoaching.

Met een scherp oog voor beroepsontwikkeling, zet zij zich sterk in om het imago van tweede spoorcoaching positiever te maken. Ze deelt haar kennis om de perceptie te veranderen en leidt daarnaast tweede spoorcoaches op, zodat haar vakgenoten met meer kennis en zelfvertrouwen aan hun beroep uitoefenen.

Haar inspanningen omvatten zowel het delen van inzichten als het persoonlijk coachen van professionals.

Ik vind het leuk als je een berichtje achterlaat

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>